Kategori: MotoGP

Enea Bastianini’den yarış yönetimine sert tepki: “Grand Prix’i kısaltmak saçmalıktı, lastik değiştirecek zaman yoktu!”

Ege Türker Ersan 🕒 24 Mart 2026

MotoGP’de Brezilya Grand Prix’si sonrası en sert açıklamalardan biri Enea Bastianini’den geldi. Red Bull KTM Tech3 sürücüsü, Goiânia’daki yarış hafta sonunda yalnızca pist üstündeki performansla değil, organizasyonun aldığı kararlarla da mücadele etmek zorunda kaldı. Özellikle yarışın başlamasına dakikalar kala Grand Prix mesafesinin 31 turdan 23 tura düşürülmesi, İtalyan sürücünün tepkisini çekti. Bastianini’ye göre asıl sorun yalnızca yarışın kısaltılması değildi; bu kararın takımlara çok geç bildirilmesi, lastik değişimi için zaman bırakmadı.

Brezilya hafta sonu baştan sona Enea Bastianini için zorlu geçti. KTM RC16 ile istediği ritmi bulmakta zorlanan İtalyan sürücü, Grand Prix’de yalnızca 1 puan alabildi. Ancak yarışın ardından yaptığı açıklamalarda asıl dikkat çeken bölüm, pist yüzeyinin durumu ve yarış yönetimine yönelttiği eleştiriler oldu. Goiânia’daki asfaltın parçalanması nedeniyle hem sürücüler fiziksel olarak etkilendi hem de yarış mesafesi önemli ölçüde azaltıldı.

Bastianini: “Isınma turunda yüzüme ve vücuduma taşlar geldi”

Enea Bastianini, yarış öncesi daha ısınma turunda pistin ne kadar problemli olduğunu hissettiğini anlattı:

“Isınma turunda yüzüme ve vücuduma çok sayıda taş geldi. O anda kendi kendime, ‘Bu şartlarda yarışmak gerçekten zor olacak’ dedim.”

İtalyan sürücü, özellikle 12. viraj çıkışında omzuna gelen taş nedeniyle ciddi acı hissettiğini de söyledi:

“Açıkçası yarışı bitiremeyeceğimi düşündüm. Çünkü ısınma turunda 12. virajdan çıkarken omzuma bir taş geldi ve ilk anda gerçekten çok acıttı. Ama bu normal; asfalt yeni olduğunda geçmişte de benzer şeyler yaşandı.”

Bastianini, bütün bu tabloya rağmen pistin MotoGP yarışına tam anlamıyla hazır olmadığını düşündüğünü de açıkça dile getirdi:

“Daha önce de söylediğim gibi, pist muhtemelen Grand Prix’ye ev sahipliği yapmaya hazır değildi. Yine de bazı zorluklara rağmen bunu idare ettik.”

“Vücudum morluk içinde”

İtalyan sürücü, pistten kopan taşların sürüş sırasında nasıl bir etki yarattığını da anlattı. Yarış anında bunun üzerinde düşünme şansınız olmadığını, ancak darbelerin acısını hissetmeye devam ettiğinizi söyledi:

“Bunu düşünmüyorsunuz ama acıyı hissediyorsunuz. Vücudum morluk içinde. Taş çarpıyor ama canınız yansa da devam etmek ve konsantre kalmak zorundasınız. Bana büyük bir taş geldi ve şu anda gerçekten çok ağrım var.”

Bu sözler, Goiânia pistindeki asfalt probleminin yalnızca sportif değil, doğrudan güvenlikle ilgili bir mesele olduğunu da net biçimde ortaya koydu.

“Yarışı kısaltmak mı? Bu saçmalıktı”

Bastianini’nin en sert çıkışı ise yarış yönetiminin Grand Prix mesafesini son anda azaltmasına karşı oldu. İtalyan sürücü, bu kararın takımlara çok geç ulaştığını ve kendilerinin arka lastiği değiştirecek zaman bulamadığını söyledi:

“Bu saçmalıktı, çünkü dünya şampiyonasında böyle bir hata yapılmamalı. Takımıma mesaj son anda ulaştı ve lastiği değiştirecek zamanımız olmadı. Ama önümdeki diğer sürücüler bunu çoktan yapmıştı.”

Bastianini’ye göre doğru karar, herkese hazırlanma fırsatı vermek için startı birkaç dakika geciktirmekti:

“Doğru olan, beş dakika beklemekti. Böylece tüm sürücüler durumun ne olduğunu net şekilde anlardı. Hafta sonu boyunca bunun gibi birçok problem gördüm. Bunları konuştuk ama hiçbir şey değişmedi.”

KTM cephesinde beklenen çıkış gelmedi

Yeni pistin teoride KTM için bir fırsat yaratabileceğini düşündüklerini söyleyen Bastianini, pratikte işlerin tam tersine döndüğünü anlattı. Normalde sorun yaşadıkları hafta sonlarında yeni pistlerin dengeyi biraz eşitlemesini beklediklerini ancak Goiânia’da daha da fazla zorlandıklarını belirtti:

“Pist herkes için yeniydi ve bunun bizim için avantaj olacağını düşünmüştük, çünkü normalde biraz zorlanıyoruz. Ama sonuçta diğer yarışlardan daha fazla zorlandık.”

Bastianini’ye göre pist karakteri de KTM’nin eksiklerini daha görünür hale getirdi:

“Ayrıca pist düzeni gerçekten çok hızlıydı. İkinci ve üçüncü sektör biraz daha yavaştı ama çok fazla hızlanma vardı ve biz tam olarak hızlanma bölümünde zorlandık.”

“Kuru zeminde çalışamamış olmamız işleri daha da zorlaştırdı”

İtalyan sürücü, cuma gününün yağışlı geçmesinin ve hafta sonunun başında kuru zeminde yeterli veri toplanamamasının da kendi performansını olumsuz etkilediğini söyledi:

“Cumartesi çok zordu çünkü cuma günü yağmur vardı ve kuru zeminde sürmemiştik. Her cuma motosiklete bindiğimde limitleri zorlayacak güveni hemen bulamıyorum.”

Bastianini, hafta sonu boyunca her şeyi yeniden inşa etmek zorunda kaldıklarını vurguladı:

“Her seferinde sıfırlamam ve hafta sonu için yeniden bir şeyler oluşturmaya çalışmam gerekiyor. Kesinlikle eksik olan bir şey vardı.”

İtalyan sürücü, bu problemin yalnızca kendisine ait olmadığını, diğer KTM sürücülerinde de benzer sıkıntılar görüldüğünü söyledi:

“Diğer KTM sürücülerine baktığınızda da bunun eksik olduğu açıkça görülüyor. Pedro bugün hızlı değildi çünkü benim tempom ona çok yakındı. Ama geriden başladığınızda bu çok zor oluyor; iyi bir pozisyon için savaşamazsınız.”

Bastianini’nin sözleri, Brezilya Grand Prix’si sonrası MotoGP paddock’ındaki en hararetli tartışmalardan birini özetledi. İtalyan sürücü bir yandan pist güvenliğini sorguladı, diğer yandan yarış yönetiminin son dakika kararlarını sert biçimde eleştirdi. Sonuç olarak Goiânia hafta sonu, Bastianini için yalnızca puan kaybıyla değil, organizasyona yönelik ciddi soru işaretleriyle tamamlandı.

Yorumlar

0 yorum

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap!