BMW’den WorldSBK Yönetimine Çağrı: “Performans Dengesi İçin Bir Şey Yapılmalı”

Kategori WorldSBK

BMW’den WorldSBK yönetimine çağrı: “Performans dengeleme sistemi artık yeterli değil”

BMW Motorrad WorldSBK takım patronu Shaun Muir, Ducati’nin 2026 sezonundaki üstünlüğünün ardından mevcut performans dengeleme sisteminin şampiyonadaki rekabeti korumakta yetersiz kaldığını savundu. Deneyimli yönetici, üreticiler arasındaki farkın azaltılması için Dorna, FIM ve markaların birlikte hareket ederek daha kapsamlı teknik çözümler üretmesi gerektiğini söyledi.

2026 WorldSBK sezonunda Ducati’nin ilk 24 yarışın tamamını kazanması, performans dengeleme sistemi (Performance Balancing) üzerindeki tartışmaları yeniden alevlendirdi. Özellikle farklı üreticilerin Ducati karşısında istikrarlı şekilde geride kalması, mevcut kuralların yeterliliğini sorgulayan açıklamaların artmasına neden oluyor.

Muir: Mevcut sistem beklenen etkiyi yaratmıyor

WorldSBK’de üreticiler arasındaki performans farkını dengelemek amacıyla uygulanan yakıt akışı sınırlaması, son yıllarda şampiyonanın en önemli teknik araçlarından biri olarak öne çıkıyor. Ancak Shaun Muir’e göre bu yöntem tek başına rekabeti dengelemek için yeterli değil.

BMW takım patronu, Ducati’nin avantajının yalnızca motor gücü veya son hızdan kaynaklanmadığını, motosikletin bütünsel performansının rakiplerinin önüne geçtiğini vurguladı.

Ducati’nin avantajı çok yönlü bir yarış paketinden geliyor

Muir’in değerlendirmesine göre yeni nesil Ducati Panigale V4 R’nin başarısı, yalnızca güçlü motorundan ibaret değil.

İtalyan üretici; şasi dengesi, elektronik sistemler, mekanik tutuş ve viraj performansını bir araya getirerek son derece verimli bir yarış paketi oluşturmuş durumda. Bu nedenle yalnızca yakıt akışı gibi tek bir parametre üzerinde yapılacak değişikliklerin Ducati’nin avantajını tamamen ortadan kaldırmasının kolay olmadığı düşünülüyor.

Bu görüş, son dönemde padokta dile getirilen “performans farkı sadece beygir gücüyle açıklanamaz” yorumlarıyla da örtüşüyor.

“Gerekirse BMW de sınırlandırılabilir”

Shaun Muir’in açıklamalarındaki en dikkat çekici noktalardan biri ise önerdiği çözümün yalnızca Ducati’yi hedeflememesi oldu.

BMW takım patronu, rekabeti artıracak bir sistem oluşturulacaksa bunun tüm üreticilere aynı prensiplerle uygulanması gerektiğini belirtti.

Muir’e göre gerekli görülmesi halinde yalnızca Ducati değil, BMW de performans açısından sınırlandırılabilir. Amaç herhangi bir üreticiyi cezalandırmak değil, tüm markaların benzer rekabet seviyesinde mücadele edebilmesini sağlamak.

Bu yaklaşım, performans dengeleme sisteminin “cezalandırıcı” değil, şampiyonadaki sportif dengeyi koruyan bir araç olması gerektiği yönündeki görüşü güçlendiriyor.

BMW, 2027 projesini sürdürüyor

BMW cephesi bir yandan mevcut sezonun rekabet dengesini tartışırken diğer taraftan 2027 sezonu için geliştirilen yeni M1000 RR projesi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

Buna rağmen Shaun Muir, yeni motosikletin Ducati’nin ulaştığı seviyeyi yakalayacağının garanti olmadığını kabul ediyor. Deneyimli yöneticiye göre yalnızca yeni motosiklet geliştirmek yeterli olmayabilir; teknik düzenlemelerin de üreticiler arasındaki rekabeti desteklemesi gerekiyor.

Resmî bir kural değişikliği bulunmuyor

BMW’nin açıklamaları WorldSBK padokunda önemli bir tartışma başlatsa da şu an için performans dengeleme sisteminde alınmış resmî bir değişiklik kararı bulunmuyor.

Olası bir teknik düzenleme için Dorna, FIM ve Motosiklet Sporları Üreticileri Birliği’nin ortak değerlendirme yapması gerekiyor. Bu süreçte hem rekabet seviyesinin artırılması hem de başarılı bir üreticinin geliştirdiği motosiklet nedeniyle doğrudan cezalandırılmaması temel öncelikler arasında yer alacak.

Ducati’nin galibiyet serisi devam ederken WorldSBK’nin önündeki en önemli teknik sorulardan biri de netleşmiş durumda: Şampiyona, üreticilerin teknik kimliğini koruyarak rekabet dengesini nasıl sağlayacak?

Yorumlar

0 yorum

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap!