Kategori: MotoGP

Assen MotoGP Antrenman Seansı: Bezzecchi Zirvede, Gresini’de Kaza Dramı Toprak 20. Sırada

Motor sporları dünyasının gözü kulağı Hollanda’da. Assen MotoGP antrenman seansı, Aprilia sürücülerinin tartışmasız hakimiyetinde geçti. Kavurucu sıcaklık altında Marco Bezzecchi 1. sıraya yerleşirken, Jorge Martin şanssız bir kaza yaşadı. Seans boyunca en büyük yarayı ise Gresini takımı aldı. Alex Marquez ve Fermin Aldeguer ağır kazalar yaparak Sağlık Merkezi’ne götürüldü.

Tropikal Sıcaklarda Assen MotoGP Antrenman Seansı

Hollanda’nın ünlü Assen pistinde hava sıcaklığı 35 derece seviyesini gördü. MotoGP takviminin en eski ve en kuzeydeki bu durağı, sıcaklıklar söz konusu olduğunda tropikal bir yarış pistini aratmadı. Marco Bezzecchi sabah yapılan 1. Serbest Antrenman (FP1) seansını en iyi dereceyle tamamlamıştı. O anlarda pist koşulları oldukça iyiydi. Ancak asfalt sıcaklığının 55 derece seviyesine çıkmasıyla işler tamamen değişti. Bir saatlik Assen MotoGP antrenman seansı, sürücüler ve motosikletler için alışılmadık zorlukta bir sınava dönüştü.

Öncesinde Moto3 ve Moto2 sınıflarında yaşanan çok sayıda kaza, pist koşulları hakkında net ipuçları veriyordu. Mevcut tur rekorunun da açıkça gerisinde kalındı. Bu durum, MotoGP sınıfındaki sürücülerin motosiklet kontrolüne her zamankinden daha fazla odaklanmasını gerektirdi. İkinci zaman turunda ilk hatayı Alex Marquez yaptı. Brno pistindeki yarışta havlu atan Gresini sürücüsü, yavaş firkete virajında kayarak düştü. İspanyol sürücü, AM73 kodlu motosikletini kendi gücüyle garaja geri getirmeyi başardı.

Acosta’dan Güçlü Başlangıç ve Aprilia Dominasyonu

Pedro Acosta bu kritik seansa güçlü bir başlangıç yaptı. 2027 yılında Ducati fabrika takımına geçişi resmiyet kazanan KTM sürücüsü, üçüncü turunda 1:32.3 derecesini elde etti. Bu süre seansın ilk referans zamanı oldu. İki dakika sonra Acosta, Aprilia’nın asları Bezzecchi ve Martin’in arasında kaldı. Şampiyona lideri Martin art arda en iyi derecelere imza atarak süresini 1:32.145 seviyesine çekti. Ancak bu derece, Pecco Bagnaia’nın 2024 sezonundaki tur rekorunun yaklaşık 1.7 saniye gerisinde kalıyordu.

Sıralamada 3. durumda bulunan Martin’in arkasında Ducati ve Aprilia sürücüleri sırayla dizildi. Di Giannantonio, Fernandez ve Ogura’yı, Bagnaia ile Marc Marquez yönetimindeki Ducati-Lenovo motosikletleri takip etti. İlk 15 dakika geride kaldığında ilk 8 sıralaması bu şekilde şekillendi. Alt sıralarda ise Yamaha wildcard sürücüsü Augusto Fernandez, Tech3 sürücüsü Maverick Vinales ve Zarco’nun yedeği Cal Crutchlow bulunuyordu. Birinci sıradaki Bezzecchi ile aralarında iki saniye fark bulunan iki çaylaktan biri Moreira (Honda), diğeri ise temsilcimiz Toprak Razgatlıoğlu (Yamaha) idi. İkili, seansın bu bölümünde 19. ve 20. sıralarda kendilerine yer buldu.

Assen MotoGP Antrenman Seansı Sonlarına Doğru Kızıştı

Brad Binder’ın önünde 9. sırada yer alan Jack Miller, erken bir iz bırakan deneyimli sürücülerden oldu. Seansın yarısına yaklaşırken, bu zorlu Assen MotoGP antrenman seansı büyük bir hareketliliğe sahne oldu. Bezzecchi ve Jorge ilk 1:31 seviyesindeki turları kaydetti. Fermin Aldeguer, Gresini Ducati motosikletiyle 3. sıraya tırmandı. Temsilcimiz Toprak Razgatlıoğlu da 1:32.9 derecesiyle geçici olarak 9. sıraya yükselmeyi başardı. Trackhouse sürücüsü Raul Fernandez, RS-GP motosikletini 1:31.813 derecesine taşıdığında, zirvede Noale merkezli markadan üç motosiklet yer alıyordu. Ai Ogura ise ilk yarının sonundaki bölümde 1:31.443 derecesiyle en iyi zamanı yaptı. Böylece Aprilia seansın ortasında ilk dört sırayı kapattı.

Dünya Şampiyonu Marc Marquez de en uzun MotoGP seansının ortasında derecesini geliştirdi. Ancak Bagnaia’nın gerisinde ve Toprak’ın önünde kalarak 9. sıraya yerleşti. Fabio Quartararo fabrika Yamaha motosikletiyle 9. sıraya çıktığında, MotoGP Şampiyonu riskli bir bölge olan 10. sıraya geriledi. Dikkat çekici bir diğer an ise bitime yaklaşık 20 dakika kala yaşandı. Çaylak Moreira, Assen uzmanı Bagnaia’nın arkasında 5. sıraya yerleşti. Böylece Aldeguer ile birlikte ilk Ducati ancak 6. sırada görülebildi.

Kırmızı Bayrak ve Q2 Mücadelesi

Seansın son üçte birlik diliminde tablo bir kez daha değişti. Marc Marquez derecesini 1:31.742 seviyesine çekti. Bu derece, üçüncü sıraya yerleşip Aprilia dörtlüsünü bozmak için yeterli oldu. Ardından KTM sürücüleri devreye girdi. Enea Bastianini 10. sıraya, Acosta ise 4. sıraya yükseldi. Aynı anlarda Fermin Aldeguer için durum kötüleşti. İspanyol sürücü, hızlı 11. virajda Ducati motosikletinin kontrolünü kaybetti. Gelecek yılın VR46 sürücüsü, çakıl havuzunda attığı taklalar nedeniyle kısa süreli bir sersemlik yaşadı.

Sarı bayraklar çekildiğinde, doğrudan Q2 (2. Sıralama Seansı) hakkı kazanmak için ilk 10 mücadelesi tekrar alevlendi. Bezzecchi, 1:31.123 derecesiyle tekrar zirveye yerleşerek takımını heyecanlandırdı. Saniyeler sonra Raul Fernandez onu 2. sırada takip etti. Arkalarında Ogura, Marc Marquez ve Jorge Martin yer alıyordu. Derecesini geliştirmeye çalışan Martin, damalı bayrağa dört dakika kala 12. virajda kaza yaptı. Hemen ardından Gresini takımı büyük bir şok daha yaşadı. Alex Marquez, takım arkadaşı Fermin Aldeguer ile aynı yerde ağır bir kaza geçirdi. Marquez’e müdahale etmek için anında kırmızı bayrak çıkarıldı. Kısa süre sonra tehlikenin geçtiği haberi ulaştı. Alex Marquez’in bilinci açıktı. Ancak ikinci Gresini sürücüsü de tedbir amaçlı olarak pist hastanesine götürüldü.

Pist tekrar açıldığında Aprilia liderliğini sarsmak için sadece iki tur kalmıştı. Bezzecchi ve Fernandez’i geçmeye yönelik tüm denemeler sonuçsuz kaldı. Acosta güçlü bir son turla 3. sıraya yerleşti. Bagnaia, Marc Marquez’i geride bırakarak 5. sıraya tırmandı. Bastianini ile birlikte ikinci bir KTM sürücüsü Q2 seansına katılma hakkı elde etti. Martin’in arkasında Alex Marquez 10. sırada yer aldı. Şampiyona ikincisinin hafta sonuna devam edip etmeyeceği şu an için belirsizliğini koruyor. Aynı durum Fermin Aldeguer için de geçerli.

Seansın şaşırtıcı isimlerinden LCR yedek sürücüsü Cal Crutchlow, uzun süre Maverick Vinales’ten yarım saniyeden fazla daha hızlı bir tempo tutturdu. Vinales, ancak son dakikalarda 16. sıraya çıkabildi.

Temsilcimiz Toprak Razgatlıoğlu ise bu hararetli ve zorlu bir saatin ardından 1:32.593‘lük derecesi ile seansı 20. sırada noktaladı. Yarın sıralamalara Q1‘den başlayacak olan temsilcimiz, Q2‘ye kalma mücadelesi verecek. Assen’de program, yarın Türkiye saati ile 11:10‘da 2. antrenman seansı ile devam edecek.

Yorumlar

0 yorum

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap!