Kategori: MotoGP

Viñales: “Acosta ile Aramdaki Fark Ön Lastik Tutunması”

Ege Türker Ersan 🕒 4 Mart 2026

Maverick Viñales, 2026 MotoGP sezonunda gösterdiği performansı değerlendirirken rakibi Pedro Acosta ile arasındaki temel farkı açıkladı. Viñales’e göre asıl sorun ön lastiğin tutunma kapasitesi ve bunun getirdiği sürüş hissiyatı. Bu fark, özellikle Buriram’da yapılan yarışta belirgin bir şekilde ortaya çıktı.

Viñales, “Acosta ile aramızdaki fark, onun ön lastikte tutunması ve benim bunu hissedememem” sözleriyle, motosikletin ön tekerleğiyle pistte yol tutuşu konusunda yaşadığı problemin sonuçlara etkisini vurguladı.

Ön Lastik Tutunması Sorunu ve Etkisi

Viñales, pistteki frenleme ve viraj girişlerinde ön lastiğin yeterince yer tutmamasının performansını büyük ölçüde etkilediğini söyledi. Bu durum, özellikle yüksek hızlı virajlarda rakiplerinin temposuna yetişmesini zorlaştırdı. Pilotun açıklamaları şöyle:

“Acosta, ön lastikte grip bulabiliyor; ben ise bunu hissedemiyorum. Bu fark, bana viraj girişlerinde %10-15 kaybettiriyor.”

Bu fark, sadece birkaç saliselik bir fark değil; sprint yarışlarda ve ana yarışta rakiplerin konumunu belirleyen kritik bir unsur haline geliyor. Bu yüzden Viñales, sezon boyunca bu sorunu çözmek için takımla birlikte öncelikli odak noktası olarak çalıştıklarını söyledi.

Buriram Performansı ve Geri Bildirim

Buriram GP’de Viñales, yarış boyunca radikal bir tempo yakalayamasa da belirli bölümlerde Acosta ile benzer hızlara çıktığı anlar gördü. Ancak bu hız performansı, virajlarda lastiğin eksik tutunması nedeniyle uzun sürmedi. Bu da onun genel sıralamadaki konumunu etkiledi.

Viñales’in açıklamalarına göre, bu sorun sadece motosiklet ayarlarıyla ilgili değil; lastik yapısı ve sürecin yönetimiyle de ilgili olduğuna inanıyor. Onun için en büyük hedef, ön lastiğin daha yüksek tutunma sağlayacağı ayarları bulmak ve bu sayede her pistte daha rekabetçi bir performans ortaya koymak.

Acosta’nın Avantajı ve Tutunma Farkı

Viñales, Acosta’nın bu avantajının sadece Buriram’da değil, sezonun geri kalanında da etkili olacağını düşünüyor. Acosta’nın pist içinde daha iyi ön lastik baskısı ve grip yönetimi sayesinde virajlarda daha hızlı çıkışlar yapabildiğini belirtti. Bu da onun süreklilik arz eden bir performans sergilemesini sağlıyor.

Bu fark, sprintlerde ve ana yarışta Acosta’yı üst sıralara taşıyan en önemli faktörlerden biri olarak öne çıkıyor. Viñales, bu konuda takımından çözümler beklediğini dile getirdi.

Takımın Çalışmaları ve Planlar

Viñales ve teknik ekip, özellikle ön lastik tutunmasının iyileştirilmesi için yeni ayar ve elektronik yazılım denemeleri üzerinde çalışıyorlar. Bu çalışmaların piste yansımasının zaman alacağını kabul eden Viñales, takımın bu konuda kararlı bir şekilde ilerlediğini söyledi.

Ayrıca Viñales, sezon ilerledikçe bu sorunu çözmek için veri analizinin ve motosiklet dinamiklerinin geliştirilmesinin öncelikli hale geldiğini belirtti.

Sezon Beklentisi

Viñales realist bir bakış açısıyla konuştu:

             “Acosta ile fark sadece hız değil, ön lastik tutunmasındaki farklılık.”

             “Biz bunu çözebilirsek, sonuçlarımız daha yukarıda olur.”

             “Yarış içinde sabit bir tempo yakalamak için lastik sorununun üstesinden gelmeliyiz.”

Bu sözler, onun için önümüzdeki yarışların hem teknik hem de stratejik bir mücadele olacağını ortaya koyuyor.

Yorumlar

0 yorum

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap!