Bagnaia: Ducati GP26 Arka Lastiğe Fazla Yükleniyor
Ducati fabrika sürücüsü Francesco Bagnaia, 2026 MotoGP sezonunun ilk yarışlarında yaşadığı performans düşüşünün temel nedeninin arka lastik kullanımı olduğunu belirtti. İtalyan sürücüye göre GP26, viraj giriş ve dönüşlerinde arka lastiğe aşırı yük bindiriyor.
Arka Lastik Tüketimi Sorunu Devam Ediyor
Sezon öncesinde ön taraf hissiyatında gelişme kaydedilmesine rağmen, Bagnaia’nın en büyük problemi arka lastik performansı olmaya devam ediyor. Bu durum özellikle Amerika GP’sinde dikkat çekti.
Sprint yarışında lider götürdüğü mücadelede son turda Jorge Martín tarafından geçilen Bagnaia, yarışın son bölümünde ciddi tempo kaybı yaşadı. Martín’in orta hamur arka lastik tercihi önemli bir faktör olsa da, Bagnaia’nın performans düşüşü sonucu belirleyen ana etkenlerden biri oldu.
Son turlarda Bagnaia’nın temposu yalnızca Martín’e değil, aynı zamanda Pedro Acosta, Joan Mir, Enea Bastianini ve Luca Marini gibi birçok sürücünün gerisine düştü.
Yarış Sonlarında Belirgin Tempo Kaybı
Ana yarışta orta hamur arka lastiğe geçmesine rağmen sorun devam etti. Bagnaia, yarışın son bölümünde beşincilikten onunculuğa kadar geriledi.
Bagnaia yaşadığı problemi şu sözlerle açıkladı:
Sürücü Açıklamaları
“Zorlamıyor olsam bile arka lastiği tamamen bitiriyorum. Son iki turda özellikle sağ taraf üzerine yatarken tamamen limitteydim ve düşme riski vardı. Bu yüzden sürmek çok zordu.”
İtalyan sürücü, sezonun ilk yarışları olan Tayland ve Goiânia ile benzer sorunlar yaşadığını da belirtti:
“Tüm yarışlarda pazar günleri zorlanıyorum ve istediğim gibi zorlayamıyorum. Sadece yarışı bitirmeye çalışıyorum ama buna rağmen arka lastiği tamamen tüketiyorum. Son turda Luca Marini beni dışarıdan geçti, hiçbir şey yapamadım.”
Ducati’nin Temel Sorunu: Arka Lastik Üzerinden Dönüş
Bagnaia’ya göre GP26’nın en büyük sorunu, motosikletin dönüş karakterinin arka lastiğe bağımlı olması:
“Arka lastikte çok garip bir tüketim var. Şu an motosiklet dönüş için arka lastiğe ihtiyaç duyuyor çünkü ön taraf itiyor. Motosikleti iyi durduramıyoruz ve virajı arka ile dönmek zorunda kalıyoruz. Bu da lastiği bitiriyor.”
Benzer bir değerlendirme Fabio Di Giannantonio tarafından da dile getirildi. VR46 sürücüsü, Ducati’nin arka lastik kontrolünde geçmişte avantajlı olduğunu ancak rakiplerin ön taraf performansını geliştirmesiyle bu avantajın azaldığını ifade etti.
Şampiyona Durumu ve Sıradaki Yarış
Sezonun ilk bölümünde istikrarsız sonuçlar alan Bagnaia, Jerez’de düzenlenecek Avrupa açılışı öncesinde genel klasmanda dokuzuncu sırada bulunuyor. Ducati cephesi, özellikle frenleme ve viraj giriş performansında iyileştirmeler hedefliyor.










Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap!