WorldSBK’de denge tartışması büyüyor: “Bugün sadece Ducati’lerin arkasında kalmak için yarışıyoruz”

Kategori WorldSBK

Jonathan Rea’nın Kawasaki ile kazandığı Dünya Superbike şampiyonluklarında ekip şefliğini yapan Pere Riba, WorldSBK’de uygulanan performans dengeleme sistemini sert sözlerle eleştirdi. Günümüzde Alex Lowes ile çalışan deneyimli teknik isim, yakıt akışı üzerinden uygulanan mevcut sistemin rekabete etkisinin “sıfır” olduğunu savundu.

WorldSBK’de üreticiler arasındaki performans farklarını dengelemek amacıyla 2025 sezonundan itibaren motor devir sınırlaması yerine yakıt akış kontrolüne dayalı yeni bir sistem uygulanmaya başlandı.

Ancak Pere Riba’ya göre bu değişiklik, şampiyonadaki güç dengesini iyileştirmek bir yana Ducati’nin üstünlüğü karşısında hiçbir sonuç vermedi.

Ducati mevcut kurallar çerçevesinde üreticiler arasında en düşük maksimum yakıt akışı sınırına sahip olmasına rağmen sezonun tüm yarışlarını kazanmayı başardı. Fabrika Ducati takımı ise son 18 yarışta arka arkaya duble sonuçlara imza attı.

Pere Riba: “Dengeleme sistemi çalışmıyor”

Jonathan Rea’nın Kawasaki ile üst üste kazandığı şampiyonluklarda önemli rol oynayan Pere Riba, mevcut tabloyu değerlendirirken Ducati’nin başarısının küçümsenmemesi gerektiğini ancak WorldSBK’nin temel yapısındaki dengeleme sisteminin görevini yerine getirmediğini söyledi.

“Buna iki şekilde bakabilirsiniz. Birincisi, ‘Şapka çıkarıyorum, harika bir iş yaptınız ve en güçlü sizsiniz’ diyebilirsiniz.”

Ancak Riba’ya göre ikinci bakış açısı, doğrudan WorldSBK’nin temel felsefesiyle ilgili.

“Superbike, performans dengeleme kavramı üzerine yaşıyor. Burada genel anlamda bir dengeden bahsediyorum; hem teknik hem de teknik olmayan açıdan.”

Deneyimli ekip şefi, yakıt akış sisteminin mevcut haliyle başarısız olduğunu savundu.

“Yakıt akış kontrolünü getirdiler ama işe yaramıyor. Bunu herkes görebiliyor. Bu tür bir dengeleme sistemi çalışmıyor. Sonuç sıfır oldu. Bugün yalnızca Ducati’lerin arkasında bitirmek için mücadele edebiliyoruz.”

“Ducati harika iş çıkardı ancak sistem çalışmıyor”

Riba, eleştirilerinin doğrudan Ducati’ye yönelik olmadığının altını çizdi.

Deneyimli teknik adam, İtalyan üreticinin başarısını kabul ederken sorunun şampiyonanın teknik düzenlemelerinde olduğunu ifade etti.

“Yanlış anlaşılmak istemiyorum, tartışma yaratmaya çalışmıyorum. Sadece iki gözlem yapıyorum: Ducati inanılmaz bir iş çıkardı ve düzenleyici dengeleme sistemi çalışmıyor.”

Ducati’nin mevcut üstünlüğü özellikle son dönemde çok daha belirgin hale geldi. Yakıt akışındaki sınırlamalara rağmen Panigale V4 R paketinin performansı rakip üreticilerin önünde kalmaya devam ederken, fabrika takımının uzun süredir devam eden duble serisi de rekabet tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı.

Eski sistem daha mı etkiliydi?

Pere Riba, daha önce kullanılan motor devir sınırlama sisteminin kusursuz olmadığını ancak mevcut yakıt akış kontrolüne kıyasla üreticiler arasındaki farkları daha iyi dengelediğini düşünüyor.

“Devir sınırlayıcı mükemmel bir sistem değildi ancak dengeyi yakıt kontrolünden daha iyi sağlıyordu.”

Riba, bu görüşünü WorldSBK organizasyonu içerisindeki diğer kategoriler üzerinden de değerlendirdi.

2026 sezonunda başlayan Sportbike kategorisinde oldukça farklı motor hacimlerine ve teknik mimarilere sahip motosikletlerin yakın mücadeleler verdiğine dikkat çeken Riba, WorldSSP’de de benzer şekilde başarılı bir performans dengelemesi uygulandığını belirtti.

“Bu yıl Sportbike kategorisinin başladığını görüyorum. 400 cc motosikletler 800 cc motosikletlere karşı yarışıyor. Silindir düzenleri, projeleri ve motosikletlerin karakterleri birbirinden çok farklı. Buna rağmen yarışlar çok güzel.”

Riba, WorldSSP için de benzer bir değerlendirme yaptı.

“Supersport da muhteşem. Superbike ise değil.”

“Superbike bugün iyi bir şampiyona değil”

Pere Riba’nın en dikkat çekici açıklaması ise WorldSBK’nin mevcut rekabet seviyesiyle ilgili oldu.

Deneyimli ekip şefi, “Kimseyi suçlamıyorum. Sadece bugün Superbike’ın iyi bir şampiyona olmadığını söylüyorum” ifadelerini kullandı.

Riba’ya göre sorun yalnızca pist üzerindeki performans farklarından kaynaklanmıyor. Teknik düzenlemelerin değiştirilme süreci de şampiyonanın ihtiyaç duyduğu müdahalelerin yapılmasını zorlaştırıyor.

MSMA’nın oy sistemi de eleştirildi

WorldSBK’de önemli teknik düzenleme değişikliklerinin yapılabilmesi için üreticilerin oluşturduğu MSMA içerisinde oy birliği gerekiyor.

Şampiyonada beş üreticinin yer aldığını hatırlatan Pere Riba, tek bir üreticinin karşı çıkmasının değişiklikleri engelleyebilmesini yanlış bulduğunu söyledi.

“Şu anda kurallar üreticiler birliği MSMA üzerinden ilerliyor. Superbike’da beş marka var ve herhangi bir şeyi değiştirmek için oy birliği gerekiyor. Bir üretici veto ederse değişiklik reddediliyor.”

Riba’ya göre sistemin çoğunluk esasına göre işlemesi gerekiyor.

“Benim açımdan bunun hiçbir anlamı yok. Akıllıca değil. Daha demokratik bir kriter olmalı. Üç üretici yön değiştirmeyi öneriyor ve ikisi karşı çıkıyorsa çoğunluk kazanmalı.”

Mevcut sistemde tek bir tarafın önerilen değişikliği engelleyebildiğine dikkat çeken Riba, bu durumun şampiyonanın teknik yapısının donmasına neden olduğunu savundu.

“Bir taraf önerilen değişikliği beğenmezse her şeyi durdurabiliyor. Her şey olduğu yerde kalıyor ve sonuç gözümüzün önünde.”

Deneyimli teknik adam sözlerini, “Ducati’yi veya başka birini suçlamıyorum. Mantıklı olmayan şey sistemin yapısı” ifadeleriyle tamamladı.

WorldSBK’de Ducati’nin süregelen üstünlüğü ve mevcut performans dengeleme sisteminin etkisi, sezonun geri kalanında da tartışılmaya devam edecek gibi görünüyor. Pere Riba’nın açıklamaları ise tartışmanın yalnızca motosikletlerin teknik performansıyla değil, kuralların nasıl değiştirilebildiğiyle de ilgili olduğunu ortaya koyuyor.

Yorumlar

0 yorum

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap!