Fabio di Giannantonio açıkladı: Jorge Martin’in ilk Aprilia yorumu Ducati’nin en büyük eksiğini ortaya koymuştu
VR46 Ducati sürücüsü Fabio di Giannantonio, Jorge Martin’in Aprilia ile piste çıktığı ilk gün yaptığı yorumun, Ducati’nin yıllardır çözemediği en büyük sorunu gözler önüne serdiğini söyledi.
2026 sezonunda Aprilia’nın yakaladığı büyük çıkışın ardından Ducati cephesinde özellikle ön lastik hissi ve viraj giriş performansı yeniden tartışma konusu oldu.
Mugello’da sezonun ilk pist üstü grand prix podyumunu alan Francesco Bagnaia’nın, takım şefi Cristian Gabarrini ile yaptığı konuşmada ön taraf hissiyatında ilerleme kaydedildiğini söylemesi de bu tartışmaları yeniden alevlendirdi.
“Bir buçuk yıldır aynı şeyi söylüyorum”
Şampiyonada üçüncü sırada bulunan di Giannantonio, Ducati fabrika programına katıldığından beri motosikletin ön tarafının geliştirilmesi gerektiğini savunduğunu belirtti.
“Ducati fabrika programına katılalı bir buçuk yıl oldu ve o günden beri ön tarafı geliştirmemiz gerektiğini söylüyorum.”
İtalyan sürücüye göre Aprilia’nın en büyük avantajı, motosikleti viraj girişinde ön lastik üzerinden yönlendirebilmesi.
“Şu anda Aprilia viraj girişlerinde inanılmaz işler yapıyor.”
“Bu sayede lastiklerini yarış sonuna kadar koruyabiliyorlar. Ön tarafı kullanarak motosikleti döndürüyor, çıkışta ise arka lastiği devreye sokuyorlar.”
Di Giannantonio, Ducati’nin ise tam tersine neredeyse bütün performansını arka lastik üzerine kurduğunu ifade etti.
“Biz ise neredeyse her şeyi arka lastikle yapıyoruz.”
“Eğer arka lastiği mükemmel yönetemezseniz rekabetçi olmanız çok zorlaşıyor.”
Martin’in ilk Aprilia yorumu
Di Giannantonio’ya göre Ducati’nin yaşadığı bu eksiklik aslında yeni değil.
Hatta Jorge Martin’in 2024 sonunda Pramac Ducati’den ayrılıp ilk kez Aprilia RS-GP ile Barcelona testine çıktığında yaptığı yorum bunun en net kanıtıydı.
“Bu hiç de sır değil.”
“Martin, Aprilia ile ilk testine çıktığında söylediği ilk şey ‘ön taraf inanılmaz’ olmuştu.”
İtalyan sürücü, Ducati’nin şu an en çok eksikliğini hissettiği alanın da tam olarak bu olduğunu düşünüyor.
Ducati artık avantajını kaybetmeye başladı
Di Giannantonio, geçmiş yıllarda Ducati’nin bu zayıflığını diğer alanlardaki üstünlüğü sayesinde gizleyebildiğini söyledi.
“Eskiden Ducati birçok alanda rakiplerinden öndeydi.”
“Şimdi rakipler gelişti ve bazı konularda bizim seviyemize ulaştılar.”
Bu nedenle motosiklet limitlerine daha fazla yaklaşıldığını ve ön taraf problemlerinin artık çok daha görünür hale geldiğini belirtti.
Bagnaia’nın 2023 Austin yarışında sebepsiz yere ön tarafı kaybettiğini hatırlatan di Giannantonio, benzer sorunları kendisinin ve zaman zaman Marc Marquez’in de yaşadığını söyledi.
“Ben, Pecco ve geçen yıl zaman zaman Marc da ön tarafla mücadele ettik.”
“Marc inanılmaz bir sürücü ama bazen nedenini anlamadan ön tarafı kaybedip düşüyordu.”
Aprilia viraj girişlerinde fark yaratıyor
2026 sezonunda şimdiye kadar yapılan yedi ana yarışın beşini Aprilia kazanırken, Ducati yalnızca Jerez’de Alex Marquez ve Barselona’da Fabio di Giannantonio ile zafere ulaşabildi.
Di Giannantonio, Ducati’nin hâlâ şampiyonluk mücadelesi verebilecek kadar güçlü olduğunu kabul etse de Aprilia’nın şu anda küçük ama önemli bir avantaja sahip olduğunu düşünüyor.
“Mücadele etme şansımız yok demiyorum.”
“Motosikletimiz hâlâ inanılmaz ve Aprilia ile savaşabiliriz.”
“Ama şu anda onların bizden biraz daha fazlası var.”
İtalyan sürücüye göre bu farkın temel nedeni ise oldukça net:
“Aprilia virajlara ön tarafla giriyor ve arka lastiği çıkışta kullanıyor.”
“Biz ise neredeyse her şeyi arka lastikle yapıyoruz. Bu yüzden arka lastiği yönetemezseniz performans bir anda düşebiliyor.”










Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap!