Joan Mir: “2020’de Şampiyon Olduk, Bunu İnsanlar Çok Çabuk Unutuyor!”

Kategori MotoGP

MotoGP’nin 2020 dünya şampiyonu Joan Mir, kariyerinin son yıllarında yaşadığı zorlu süreci ve 2027 sezonunda Gresini Ducati’ye geçiş kararını anlattı. Mir, 2020’de Suzuki ile şampiyonluğa ulaşmasının ardından Japon üreticinin 2022 sezonunda MotoGP’den çekilmesiyle birlikte Honda’ya geçmiş, ancak burada beklediği rekabetçi ortamı bulamamıştı. İspanyol sürücü, 2027’de Gresini Ducati ile yeni bir sayfa açacak.

Mir, Honda’da geçirdiği dönemde yeterince gelişim göremediğini ve takımın 2026 motosikletine daha fazla yatırım yapmasını beklediğini söyledi.

“Biraz hayal kırıklığına uğradım çünkü daha fazlasını bekliyordum. Sezonun ilk yarısında ilerlememizi sürdürebilmek için çok olumlu bir şey alamadık.”

İspanyol sürücü, Honda döneminde yaşadığı kazaların da sonuçlarını etkilediğini kabul etti. 2026 sezonunda kaçırdığı sonuçların şampiyona sıralamasında kendisini çok daha yukarı taşıyabileceğini belirten Mir, kendi sorumluluğunu da vurguladı.

“İnsanlar her zaman şampiyonada şu anda nerede olduğuma bakıyor. Ancak o yarışlarda kaza yapmasaydım ve o puanları alsaydım, şampiyonada ilk altıda veya ilk beşte olurdum. Ama böyle bir şey yapmak için yarışları bitirmeniz gerekiyor.”

“Değişime ihtiyacım vardı”

Mir, 2027 için Gresini Ducati’ye geçme kararının kariyerinde yeni bir başlangıç yapma isteğinden kaynaklandığını söyledi. Honda’da kalma ihtimalinin bulunduğunu ancak artık zihinsel olarak farklı bir ortama ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

“Bir değişime ihtiyacım var. Zihnim için, her şey için. Onlara gelecekte en iyisini diliyorum. Gelecek yıl rekabetçi bir motosiklete sahip olurlarsa mutlu olacağım çünkü bunun bir parçasıydım. Ama benim bir değişime ihtiyacım var.”

Gresini’nin atmosferinin kendisine Suzuki dönemini hatırlattığını belirten Mir, takımın aile ortamının kararında önemli rol oynadığını söyledi. İspanyol sürücü ayrıca 2027’de Frankie Carchedi ile yeniden çalışacak.

“Takımın insanlara verdiği his Suzuki’ye benziyor. Çok ailevi bir ortam var. Marc oraya kariyerinin en kötü döneminde gitti, Alex de aynı şekilde. Şimdi ikisine de bakın; yeniden yarışmaktan keyif alıyorlar.”

“Suzuki ile şampiyon olmak en zor şeydi”

Mir, kariyerinin en önemli başarısı olan 2020 şampiyonluğunun zaman içerisinde değerinin göz ardı edildiğini düşünüyor. Suzuki’nin 20 yıl aradan sonra dünya şampiyonluğuna ulaşmasını özellikle vurgulayan İspanyol sürücü, büyük üreticiler yerine Suzuki’yi tercih etmesinin bilinçli bir risk olduğunu söyledi.

“Suzuki ile şampiyonluk kazandık. İnsanlar ‘Nasıl kazandı?’ diye düşünüyor. Mesele nasıl kazandığım değil. 20 yıldır şampiyonluk kazanmamış bir üreticiyle şampiyon oldum.”

Mir, MotoGP’ye geçiş yaptığı dönemde Honda ve Ducati gibi başarılı üreticilerden teklifler aldığını ancak Suzuki ile farklı bir hikâye yazmayı tercih ettiğini belirtti.

“MotoGP’ye geldiğimde Honda ve Ducati gibi şampiyonluklar kazanan markalardan teklifler aldım. Ben ise Suzuki’yi seçtim çünkü hayalim Kevin Schwantz gibi olmaktı; tamamen farklı bir motosikletle şampiyon olup efsane haline gelmek.”

İspanyol sürücü, Suzuki’nin küçük bir ekip olmasına rağmen büyük bir üreticiyi geride bırakarak şampiyonluğa ulaşmasının kariyerindeki en gurur verici başarı olduğunu söyledi.

“Küçük bir üreticiyle büyük bir üreticiyi yendik. Benim için en zor şey buydu. Bununla gurur duyuyorum.”

Mir, Gresini Ducati’deki yeni döneminde başkalarına bir şey kanıtlamaktan çok kendisi için yarışmak istediğini belirtti.

“Gelecek yıl nereye gittiğimi bir şeyleri kanıtlamak istediğim için seçtim. Ama MotoGP’de asla ne olacağını bilemezsiniz. İyi hissedersem bunu kendim için yapacağım. Yeniden yarışmaktan keyif almak istiyorum.”

2027 sezonunda Gresini Ducati ile yeni bir döneme başlayacak olan Joan Mir, böylece kariyerinin en başarılı dönemini yaşadığı Suzuki günlerine benzer bir takım atmosferinde yeniden yükselmeyi hedefleyecek.

Yorumlar

0 yorum

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap!