Miguel Oliveira: “Marc’a Meydan Okuyabilecek Birini Görmüyorum”
Miguel Oliveira, MotoGP‘nin yükselen kuşağı hakkında eleştirel bir değerlendirme yaptı. Portekizli pilot, şu anda Marc Marquez ile gerçek anlamda boy ölçüşebilecek genç bir isim görmediğini söyledi. Miguel Oliveira Marquez‘i sürüş yeteneği bakımından tüm zamanların en iyisi olarak nitelendirdi. Tek istisna olarak ise Pedro Acosta‘yı gösterdi. Değerlendirme, Marquez’in şampiyonada dördüncü sırada bulunduğu bir dönemde geldi.
“Yeni Bir Kuşak Geliyor, Ama…”
Oliveira’nın çıkış noktası, gridin gençleşmesine rağmen zirvede bir boşluk oluşmaması.
“Yeni bir kuşak geliyor elbette, ama şu anda Marc’a gerçek anlamda meydan okuyabilecek birini görmüyorum.”
Portekizli pilotun Marquez hakkındaki değerlendirmesi ise daha da net.
“Sürüş yeteneği açısından o, gelmiş geçmiş en büyüğü.”
Buradaki ölçüt puan tablosu değil. Oliveira’nın konuştuğu şey saf sürüş kabiliyeti ve yarış zekâsı.
Tek İstisna: Pedro Acosta
Oliveira, genç pilotlar arasında yalnızca bir ismi ayrı bir kategoriye koyuyor.
“Acosta bence en güçlüsü. Farklı olduğunu fark edebildiğiniz tek kişi o.”
Bu değerlendirmenin zamanlaması ilginç. Pedro Acosta, 2027 sezonunda Ducati Lenovo Team‘e geçiyor ve Marc Marquez‘in takım arkadaşı olacak. İki pilot aynı fabrika çatısı altında, aynı ekipmanla karşılaşacak.
Yani Oliveira’nın “Marquez’e en yakın isim” dediği pilot, bir yıl sonra bunu doğrudan test etme imkânı bulacak. Acosta bu sezonu Red Bull KTM ile geçiriyor ve 163 puanla şampiyonanın yedinci sırasında bulunuyor.
Moreira, Alonso ve Holgado İçin Aynı Şey Geçerli Değil
Oliveira’nın tehdit görmediği isimler arasında yakın dönemde MotoGP’ye yükselen ya da yükselecek üç pilot var: Diogo Moreira, David Alonso ve Daniel Holgado.
Üçünün de 2027 planı belli. Dani Holgado, BK8 Gresini Racing ile anlaştı ve Joan Mir‘in takım arkadaşı olacak. Diogo Moreira ile David Alonso ise Honda kadrosunda yer alacak. Hangi pilotun fabrika takımında, hangisinin LCR Honda’da olacağı henüz açıklanmadı.
Moreira bu sezonu zaten LCR Honda ile geçiriyor. Alonso ise Moto2’den MotoGP’ye yükselecek.
Quiles Uyarısı ve Guevara Örneği
Oliveira, genç yeteneklere yönelik abartılı beklentilere karşı da uyardı. Değerlendirmesinin hedefinde Maximo Quiles vardı.
Quiles şu anda Moto3 şampiyonasının lideri. 231 puanla zirvede bulunuyor ve Marquez’in desteklediği pilotlardan biri. Ancak Britanya Grand Prix’inde sıralama turlarındaki kazada köprücük kemiğini kırdı ve hafta sonunu tamamlayamadı. Bu yokluk, ikinci sıradaki Alvaro Carpe‘nin farkı 105 puandan 85 puana indirmesine yol açtı.
Portekizli pilot burada somut bir örnek verdi: Izan Guevara. Oliveira’ya göre Guevara’nın Moto2’de gerçek anlamda çıkış yapması iki ila üç yıl aldı.
Örnek yerinde duruyor. Guevara bu sezon Moto2’de 155 puanla ikinci sırada bulunuyor.
Marquez’in Gerçek Tablosu
Oliveira’nın sözlerini doğru okumak için şampiyona tablosuna bakmak gerekiyor.
Marc Marquez, Britanya Grand Prix’inin ardından 200 puanla dördüncü sırada. Lider Jorge Martin 240, ikinci sıradaki Marco Bezzecchi 209, üçüncü sıradaki Ai Ogura ise 203 puanda bulunuyor.
Yani puan bazında Marquez’e fazlasıyla meydan okunuyor. Oliveira’nın kastettiği üstünlük, klasman değil sürüş kalitesi.
Oliveira bu değerlendirmeyi yaparken kendisi de yarışların dışında değil. 31 yaşındaki Oliveira, MotoGP kariyerinin ardından 2026 sezonunu WorldSBK‘de ROKiT BMW Motorrad ile sürdürüyor.
MotoGP, sezonun on üçüncü ayağıyla 28-30 Ağustos‘ta MotorLand Aragon‘da devam edecek.










Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap!